Om ledarskap

Hjärnforskning bakom tillit

Chefer har använt sig av olika strategier och förmåner för att boosta anställdas engagemang, som har visat sig ha lågt inflytande på hållbarhet och prestation.

Nu erbjuder neurovetenskapen några svar. Genom Professor Zaks forskning på hjärnans kemiska substans oxytocin, som underlättar samarbete, har han utvecklat ett ramverk för att skapa en kultur med tillit, som bidrar till  gladare, mer lojala och produktiva medarbetare.

Genom att mäta hur människors oxytocinnivåer påverkas i olika situationer – först i labbet och senare på arbetsplatsen – har Zak identifierat 8 nyckelbeteenden för ledarskap. Beteenden som stimulerar oxytocinproduktionen och genererar tillit.

Till sist sammanfattar Zak att chefer kan kultivera tillit genom att sätta en tydlig riktning, ge medarbetare det de behöver för att nå dit, och ta sedan ett steg tillbaka. Kortfattat: behandla människor som ansvarstagande vuxna.

8 nyckelbeteenden:

 1. Visa sårbarhet.

 2. Uppmärksamma förträfflighet.

 3. Framkalla "utmaningsstress".

 4. Låt medarbetare påverka hur de utför sitt arbete.

 5. Ge medarbetare handlingsutrymme.

 6. Dela information på bred front.

 7. Bygg relationer. 

 8. Underlätta för individers hela växande.


 

"To get to the next level of greatness, depends on the quality of the culture, which depends on the quality of the relationships, which depends on the quality of the conversations. Everything happens through conversations!”  

Judith E. Glaser, Benchmark, CEO & Founder

Vad innebär Conversational Intelligence®?

Conversational Intelligence® är ett revolutionerande arbete med att använda kraften i neurovetenskap för att skapa djupgående och hållbara förändringar hos:

 • Ledare

 • Team

 • Kulturen i en hel organisation

C-IQ fungerar som en kraft för positiv förändring, att skapa och upprätta en hög nivå av tillit, trigga växande och innovation, för att komma över begränsande samtalsmönster och navigera smidigt i och vid svåra samtal. 

Tillsammans förändrar C-IQ världen med ett samtal åt gången!

NLI – forskar och implementerar

David Rock är mannen från Australien som startade Neuroleadership Institute i New York – NLI. Hans team forskar på och implementerar sina rön från neurovetenskapen om ledarskap i organisationer. Områden av särskilt intresse:
 • Mångfald och inkludering
 • Lärande
 • Valda sanningar (bias), bl.a. i rekrytering
 • Feedback

Är du ny som chef eller ledare? 

Enligt en studie  vid  Centre for Creative Leadership, misslyckas 40% av nya ledare inom 18 månader, ännu fler misslyckas att leva upp till sina förväntningar.
Vill du läsa mer? Forskning och Insikter från Centre for Creative Leadership i länken nedan. 

Om oss

Det finns inget som slår en god kopp kaffe oavsett om du hänger med vänner, jobbar eller tar koppen med dig hem. Vi vet hur speciella dessa stunder är för dig, så vi kombinerade proffsiga baristas med en schysst atmosfär. Välkommen tillbaka igen och igen!

Hur skapas hållbara ledare?

Annika Härenstam är professor vid Institutionen för Sociologi och arbetsvetenskap vid göteborgs universitet. Hon forskar om hur organisationer ska formas och underhållas för att skapa bästa förutsättningar för chefer i linjen att vara hållbara – framförallt i offentlig sektor. Det visar sig att första linjens chefer har en utsatt position och behöver stöd och egna arenor för utbildning och erfarenhetsutbyte, vilket inte alltid är fallet. Uppmuntran från medarbetare och tydlighet är inte förvånansvärt nyckelfaktorer, liksom tillit och handlingsutrymme.

Framtidens företag bygger KULTURER med TILLIT

Kultur byggs i en relation, ett team eller en hel organisation. Kultur byggs inifrån.